Poniedziałek, 03 lutego 2020

Poniedziałek kulinarny za nami!

Kolejna edycja „Poniedziałku kulinarnego” przypadła podczas „karnawału”, który rozpoczyna się od święta Trzech Króli i trwa do Środy Popielcowej. Polska nazwa to „mięsopust” lub „zapusty”. Początki karnawałowych zabaw, połączonych z przebieraniem się sięgają średniowiecza. Szczególnie huczne były zapusty w dworach szlacheckich i magnackich, gdzie urządzano kuligi z pochodniami i polowania, tańczono do białego rana, a stoły uginały się od jadła i napitków. Na wsiach tworzyły się grupy kolędnicze, które chodziły od domu do domu. W ostatnie dni zapustne zabawom i jedzeniu nie było końca, raczono się racuchami, blinami pampuchami, pączkami i faworkami, stąd pochodzi tradycja tłustego czwartku. Podczas spotkania panie z zespołu Cyganianki przybliżyły historię zapustów i przygotowały karnawałowe kapuśniaki z czerwonym barszczem na naturalnym zakwasie, a na deser tradycyjne faworki według starego przepisu znajdującego się w zbiorach zespołu.

lista aktualności

Repertuar Kina

WT

10.03

KINO ODWOŁANE

 

ŚR

11.03

KINO ODWOŁANE

 

PT

13.03

KINO ODWOŁANE

 

SO

14.03

KINO ODWOŁANE

 

NI

15.03

KINO ODWOŁANE

 

ceny biletów » ZAPOWIEDZI »

Samorządowy Ośrodek Kultury w Nowej Dębie
39-460 Nowa Dęba, ul. Żeromskiego 2
tel./fax +48 15 8462410, e-mail: kultura@nowadeba.pl

Realizacja: Ideo
Powered by: Edito CMS

Godziny otwarcia w Nowej Dębie

poniedziałek — piatek 8:00-21:30

sobota 10:00-21:30

niedziela 14:00-21:30