Poniedziałek, 23 września 2019

Wrześniowy poniedziałek kulinarny

Po przerwie wakacyjnej wróciliśmy do spotkań w ramach poniedziałków kulinarnych. Tym razem wypróbowaliśmy samodzielnego pieczenia chleba w warunkach domowych. Cały proces: przygotowanie, wyrastanie i potem pieczenie jest czymś magicznym. Jednak najlepszy jest zapach pieczonego chleba rozchodzący się po pomieszczeniach. Na pokazie zaprezentowano najprostszy chleb na zakwasie. Żytni, na bazie zakwasu z mąki pełnoziarnistej. Pieczenie chleba to nie czynność dla niecierpliwych. Pieczenie chleba na zakwasie nie jest ani trudne, ani pracochłonne, jednak wymaga czasu. Do degustacji przygotowano kilka rodzajów chleba: żytni, żytni ze słonecznikiem, żytnio-owsiany, żytnio-orkiszowy. Podstawowym niezmiennym składnik pozostaje: mąka żytnia, mleko zsiadłe i zakwas. Najlepiej smakuje z dobrym masłem z dodatkiem czosnku (niedźwiedziego).

lista aktualności

Samorządowy Ośrodek Kultury w Nowej Dębie
39-460 Nowa Dęba, ul. Żeromskiego 2
tel./fax +48 15 8462410, e-mail: kultura@nowadeba.pl

Realizacja: Ideo
Powered by: Edito CMS

Godziny otwarcia w Nowej Dębie

poniedziałek — piatek 8:00-21:30

sobota 10:00-21:30

niedziela 14:00-21:30