Wrześniowy poniedziałek kulinarny
Po przerwie wakacyjnej wróciliśmy do spotkań w ramach poniedziałków kulinarnych. Tym razem wypróbowaliśmy samodzielnego pieczenia chleba w warunkach domowych. Cały proces: przygotowanie, wyrastanie i potem pieczenie jest czymś magicznym. Jednak najlepszy jest zapach pieczonego chleba rozchodzący się po pomieszczeniach. Na pokazie zaprezentowano najprostszy chleb na zakwasie. Żytni, na bazie zakwasu z mąki pełnoziarnistej. Pieczenie chleba to nie czynność dla niecierpliwych. Pieczenie chleba na zakwasie nie jest ani trudne, ani pracochłonne, jednak wymaga czasu. Do degustacji przygotowano kilka rodzajów chleba: żytni, żytni ze słonecznikiem, żytnio-owsiany, żytnio-orkiszowy. Podstawowym niezmiennym składnik pozostaje: mąka żytnia, mleko zsiadłe i zakwas. Najlepiej smakuje z dobrym masłem z dodatkiem czosnku (niedźwiedziego).
Repertuar Kina

WT 30.05 |
Strażnicy Galaktyki... |
17:00 18:30 |
||
![]() |
||||
ŚR 31.05 |
Strażnicy Galaktyki... |
17:00 18:30 |
||
![]() |
||||
|
PRZERWA DO 22.06.2023 |
|
||
![]() |
||||
|
|
|
||
![]() |
||||
|
|
|
||
![]() |
||||
|
Z A P O W I E D Z I




W Y D A R Z Y Ł O się







Samorządowy Ośrodek Kultury w Nowej Dębie
39-460 Nowa Dęba, ul. Żeromskiego 2
tel./fax +48 15 8462410, e-mail: iwonastrojek.sok@gmail.com
Godziny otwarcia w Nowej Dębie
poniedziałek — piątek 8:00-21:30
sobota 09:00-20:00
niedziela 12:00-20:00