Poniedziałek, 19 marca 2018

Poniedziałek kulinarny w SOK

W Samorządowy Ośrodek Kultury w Nowej Dębie 19 marca 2018r. odbył się  kolejny poniedziałek kulinarny. Gospodyniami spotkania były panie z zespołu „Cyganianki”, które wprowadziły w nastrój zbliżających się Świat Wielkanocnych, przygotowując tradycyjne potrawy:Pokażemy dziś sposób przygotowania dwóch świątecznych potraw: tradycyjnego barszczu wielkanocnego i wywodzącego się z Litwy, ale bardzo u nas popularnego deseru - paschy. Barszcz według tej receptury przyrządza się w Cyganach od prawie 300 lat. Jest kiszony z żytniej mąki z dodatkiem kromki chleba i czosnku. Gotowany jest na wywarze z wędzonki: wiejskiej kiełbasy i boczku - mówiła Halina Ordon z Cygan. Obszerna relacja ze spotkania  znajdzie się w świątecznym numerze „Sandomierskiego Gościa Niedzielnego”.

„Poniedziałki kulinarne” to cykl spotkań popularyzujących kuchnię Lasowiaków. W trakcie wydarzenia omawiane będą przygotowywane potrawy, przypomniane zostaną tradycje związane z nimi oraz ich historia. Uczestnicy zapoznają się z recepturą ich przygotowania krok po kroku, z naciskiem na najistotniejsze szczegóły by potrawa zachowała smak i aromat. Użyte zostaną takie same przepisy, jakich używały nasze babcie. A to wszystko z pokazem przygotowania potrawy – bohatera spotkania – na żywo.

lista aktualności

Samorządowy Ośrodek Kultury w Nowej Dębie
39-460 Nowa Dęba, ul. Żeromskiego 2
tel./fax +48 15 8462410, e-mail: kultura@nowadeba.pl

Realizacja: Ideo
Powered by: Edito CMS

Godziny otwarcia w Nowej Dębie

poniedziałek — piatek 8:00-21:30

sobota 10:00-21:30

niedziela 14:00-21:30